Hyppää sisältöön

Mistä on kyse WordPress-maailman jättien välisessä kiistassa?

WordPress-yhteisössä on kuohunut muutaman viime viikon aikana. WordPressin toisen alkuperäisen luojan ja wordpress.com -palvelua kehittävän Automatticin toimitusjohtajan Matt Mullenwegin sekä WordPress-ylläpitoa tarjoavan WP Engine -yrityksen välit ovat tulehtuneet pahemman kerran.

Jaakko Alajoki, 15.10.2024

Mistä on kyse?

Jotta voisi ymmärtää, mitä tapahtuu, on syytä avata taustoja hieman.

Matt Mullenweg sai vuonna 2003 ajatuksen luoda avoimen lähdekoodin työkalun blogien julkaisemiseen verkossa. WordPressin kehittämisen ympärille on muodostunut vuosien aikana laaja avoimen koodin yhteisö, joka vastaa WordPressin viemisestä eteenpäin.

Kun WordPressin suosio kasvoi, Mullenweg perusti Automattic-yhtiön. Se tarjoaa WordPress-sivustojen ylläpitoa osoitteessa wordpress.com. On hyvä ymmärtää, että Automattic ja sen ylläpitämä wordpress.com -sivusto ovat eri asia, kuin avoimen lähdekoodin WordPress-projekti.

Toisaalta Automattic on yksi suurimmista yhtiöistä, joka osallistuu avoimen lähdekoodin WordPressin kehittämiseen. Vaikka Automattic ei omista WordPress-projektia, sen rooli kehityksessä on kuitenkin merkittävä.

Taustalla on ideologia, jossa avoimesta lähdekoodista hyötyvä taho antaa yhteisölle takaisin osallistumalla kehitystyöhön. Mitään vaatimusta tällaisesta takaisin antamisesta ei ole ja monet yhtiöt eivät näin tee – mutta se on silti osa avoimen lähdekoodin filosofiaa.

WP Engine sen sijaan on voittoa tavoitteleva yhtiö, joka tarjoaa WordPress -ylläpitoa sekä kehittää useita suosittuja WordPress -lisäosia. WP Engine hyötyy siis ilmaisesta avoimen lähdekoodin WordPress -julkaisujärjestelmästä ja on rakentanut sen päälle satojen miljoonien bisneksen. Matt Mullenwegin näkemyksen mukaan WP Engine ei osallistu kokoonsa nähden WordPressin kehittämiseen käytännössä ollenkaan, eli toimii täten avoimen lähdekoodin ideologian vastaisesti.

Ja tähän Matt Mullenweg suivaantui. Pari viikkoa sitten alkoi omituinen saaga, jossa on esimerkiksi vaadittu WP Engineä investoimaan 8% liikevaihdostaan WordPress -alustan kehittämiseen, kirjoiteltu passiivisagressiivia blogipostauksia, kasattu oikeusjuttuja, vaadittu vapaaehtoisilta WordPress-kehittäjiltä pesäeron ottamista WP Engineen ja otettu haltuun WP Enginen kehittämä ACF-lisäosa virallisessa lisäosakirjastossa.

On vielä liian aikaista ottaa tässä kohtaa vahvasti puolia. On totta, että WP Engine tekee paljon rahaa muiden kehittämällä alustalla ja kontribuoi itse vähän takaisin. Toisaalta vastapuolella reaktiot vaikuttavat täysin ylimitoitetulta ja jopa lapsellisilta.

Ja lakimiesten kalistellessa miekkojaan sijaiskärsijänä ovat ne tuhannet vapaaehtoiset, jotka osallistuvat avoimen lähdekoodin WordPress-projektin kehittämiseen. Nämä ihmiset tekevät työtään ilmaiseksi rakkaudesta lajiin ja lahjoittavat omaa aikaansa yhteisen hyvän eteen. Yhteisö on WordPressin koko sielu ja hienous. Monet seuraavat nyt tilannetta ymmällään.

Miten tämä vaikuttaa Evermaden asiakkaisiin?

Evermade ylläpidossa oleville sivustoille tämä tilanne ei aiheuta haittaa.

Konkreettisin muutos liittyy ACF-nimiseen lisäosaan, jota WP Engine ylläpitää. Lisäosa on erittäin suosittu. Tämän lisäosan ilmaisversio on ollut aikaisemmin saatavilla WordPressin virallisessa lisäosakirjastossa. Nyt WP Engineltä on kuitenkin evätty pääsy viralliseen kirjastoon ja ACF on korvattu siellä ACF-lisäosan kopiolla. Tämä tarkoittaa sitä, että kun WP Engine päivittää lisäosaansa seuraavan kerran, he eivät voi jaella sitä automaattisesti virallisen päivitystyökalun avulla.

Käytämme Evermadella verkkosivustoprojekteissamme tätä ACF-lisäosaa. Käytämme kuitenkin sen maksullista pro-versiota, joka ei ole koskaan ollutkaan saatavilla virallisesta lisäosakirjastosta. Maksullisen pro-version päivitykset ovat aina tulleet WP Enginen omasta lisäosakirjastosta. Meidän toteuttamien sivustojen osalta tilanne ei siis muutu mihinkään. Ominaisuus- ja tietoturvapäivitykset saadaan asennettua sivustolle normaalisti aivan kuten ennenkin.

Seuraamme tilannetta jatkuvasti ja reagoimme tarvittaessa, mikäli tilanne näin vaatii. Toistaiseksi riitelyn vaikutukset eivät ole ulottuneet meille asti.

Iso kysymys on toki myös se, että mitä tämä tarkoittaa WordPressin ja sen ympärillä olevan avoimen lähdekoodin yhteisön tulevaisuudelle. WordPress-yhteisö on valtava ja sen varassa pyörii puoli internettiä. Nyt käynnissä oleva vääntö henkilöityy vahvasti yhteen ihmiseen – joskin vaikutusvaltaiseen sellaiseen. Hänen toiminnallaan ei kuitenkaan ole yhteisön välitöntä tukea.

Uskomme itse siihen, että tilanne tulee rauhoittumaan. WordPress on kasvanut sellaisiin mittasuhteisiin, että yhteisö on vahvempi kuin yksittäiset ihmiset.

Haku