Hyppää sisältöön

Onko MCP integraatioiden loppu? Mitä uusi protokolla voi muuttaa?

Tekoäly-yhtiö Anthropic julkaisi hiljattain kielimallin kontekstiprotokollan (Model Context Protocol, MCP), uuden avoimen standardin, jonka avulla tekoälymallit voivat yhdistyä ulkoisiin järjestelmiin turvallisesti ja joustavasti. Alkujaan MCP:tä esitellään keinona, jolla tekoälyagentit voivat päästä käsiksi rajapintoihin luonnollisen kielen kautta, mutta mahdollisuudet eivät rajoitu agentteihin. Verkkopalveluiden kehityksessä MCP voi olla todellinen vedenjakaja.

Anton Valle, 09.04.2025

Tervetuloa kielipohjaisten rajapintojen aikaan

Nykyiset verkkopalvelut tukeutuvat laajasti API-rajapintoihin, joiden käyttöönotto vaatii dokumentaation lukemista, autentikointien rakentamista ja usein räätälöityä koodia jokaisen integraation tueksi. MCP:n voi katsoa yrittävän murtaa tämän mallin. Sen sijaan että kumppaneille tarjotaan API-rajapinta ja tekninen ohjeistus, tarjotaankin MCP-ohjeet ja API-avain. Tekoäly hoitaa loput.

Anthropic kuvaa MCP:tä tapana tarjota kielimalleille pääsy järjestelmiin turvallisesti, kontrolloidusti ja selitettävästi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että järjestelmän omistaja määrittelee ja koodaa tavan, jolla tekoäly saa tehdä kyselyitä. Yhteistyökumppanin ei tarvitse tietää mitään kutsujen teknisestä rakenteesta, vaan ainoastaan sen, mitä hän haluaa järjestelmältä kysyä – luonnollisella kielellä.

Luonnollinen kieli ja älykäs rajapinta

MCP:n suurin etu on, että se voi vähentää räätälöityjen integraatioiden tarvetta merkittävästi. Yksi hyvin määritelty MCP-palvelin voi palvella useita eri käyttötarkoituksia ja käyttäjiä.

Tämä on merkittävä etu rajapinnan kehittäjille. Uusien integraatioiden sijaan voidaan tarjota yksi MCP-yhteys, joka toimii älykkäänä rajapintana ulkopuolisille. Tämä voi muuttaa koko integraatiostrategian. Kehittäjät siirtyvät rakentamaan koneenluettavia järjestelmiä, mutta koneiden käytettäväksi luonnollisen kielen kautta.

Maatilanhoitaja puhuu pellolla nappimikkiin. Taustalla traktori ja futuristinen itseajava mönkijä työssään.
Tekoälyn (GPT-4o) luoma kuva. 24. kehoteyritys.

MCP vai dokumentaatio?

Nykyisessä maailmassa API-dokumentaatio on usein ensimmäinen askel teknisen yhteistyön käynnistämisessä. Mutta jos MCP:n kehitys etenee, voi olla että dokumentaatio itsessään on tulevaisuudessa tarpeeton. Sen sijaan, että joku lukee sivukaupalla ohjeita ja rakentaa pyyntöjä JSON-muodossa, hän voi yksinkertaisesti kirjoittaa esimerkiksi “Näytä kaikki asiakkaat, jotka ostivat tuotteen X viime kuussa”. Tekoäly kysyy järjestelmältä sen, mitä tarvitaan, ja järjestelmä vastaa.

Tämä ei ole vain helpompaa, vaan myös turvallisempaa. Koska kaikki tapahtuu MCP-palvelimessa määritellyn logiikan kautta, kehittäjä voi kontrolloida tarkasti, mitä saa kysyä ja mitä ei.

Agentit vai verkkopalvelut? Molemmat hyötyvät

Anthropicin MCP-esittely keskittyy vahvasti tekoälyagentteihin ja niiden kykyyn hyödyntää kontekstia. MCP:n käyttökelpoisuus ei kuitenkaan rajoitu tähän. Myös verkkopalvelut ja perinteiset sovellukset voivat hyödyntää MCP:tä. Verkkopalvelu voi esimerkiksi suorittaa MCP:n avulla tietojen synkronointia ja seurantaa sekä tuottaa personoituja kokemuksia brändin kanssa.

MCP tarjoaa uuden tavan ajatella rajapintoja. Ei enää “tässä on meidän API, lue dokumentaatio”, vaan “tässä on meidän MCP, kysy mitä tarvitset”.

Kaksi vertailevaa vuokaaviota tavanomaisen nykyisen API-integraation ja MCP-integraation välillä. MCP-integraatio mahdollistaa tietokantahaun luonnollisella kielellä, mutta API-integraatiota hyödyntäen.
Esimerkki miten MCP voi muuttaa integraatiota, ja mahdollistaa haut luonnollisella kielellä

MCP on vasta alussa, mutta suunta on selvä

Vaikka MCP on vielä varhainen standardi, monet ovat jo rakentaneet sen pohjalta integraatioita. Tällä hetkellä yleisin ja ehkä ainoa tapa toteuttaa MCP-yhteys on ajaa sekä MCP-palvelin että -käyttäjä samassa ympäristössä. Tämä tarkoittaa, että jokaisen MCP-käyttäjyyttä tarjoavan järjestelmän on sisällytettävä myös MCP-palvelin. Toteutusta haastaa lisäksi MCP:n vaatimus tilallisesta (stateful) palvelinrakenteesta, toisin kuin REST-rajapinnoilla, jotka toimivat hyvin tilattomissa (stateless) ympäristöissä. Näistä syistä johtuen MCP ei toistaiseksi sovellu verkkopalvelun taustaintegraatioihin.

Tänään nopein tapa kokeilla MCP:tä on tässä:

  • Asenna Claude Desktop
  • Etsi kiinnostava MCP-palvelinohjelma
    • Esim. selaimen automatisointi Puppeteerin avulla
    • Huomioi tietoturva! Voit löytää erittäin kyvykkäitä MCP-ratkaisuja, joille on mahdollista sallia laaja pääsy tiedostoihisi.
  • Lisää MCP-palvelimen asetus Claude Desktopin MCP-asetuksiin
    • Avaa Claude -> Settings -> Developer
    • Klikkaa Edit Config
    • Kopioi tämä tiedostoon claude_desktop_config.json
      {
       "mcpServers": {
        "puppeteer": {
         "command": "npx",
         "args": ["-y", "@modelcontextprotocol/server-puppeteer"]
        }
       }
      }
    • Tallenna
  • Käytä Claude Desktopilla MCP:tä kehotteella, esim. ”Etsi Evermaden työpaikkailmoitukset.”
  • Claude Desktop avaa selaimen, ja alkaa hommiin 🤖

Teknologia on uusi, mutta suunta on selvä. Kohti älykkäämpiä, yksinkertaisempia ja ihmislähtöisempiä tapoja yhdistää järjestelmiä.

Ehkä tulevaisuudessa ei enää kysytä “onko teillä REST- tai GraphQL-rajapinta”, vaan onko teillä MCP? Protokolla on kuitenkin yhä varhaisessa vaiheessa ja kerännyt sekä kiitosta että kritiikkiä. On siis vielä liian aikaista sanoa, onnistuuko MCP pysymään pinnalla alkuhypen laannuttua.

Haku