Hyppää sisältöön

SEO ja käyttökokemus

 

Sonja Holopainen, 07.08.2024

Mitä ovat SEO ja käyttökokemus?

SEO (hakukoneoptimointi) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se sijoittuu korkeammalle hakukoneiden tuloksissa ja lisää sivuston orgaanista liikennettä. Siihen kuuluvat esimerkiksi avainsanatutkimus, sisällön luominen ja tekninen optimointi, jotka kaikki osaltaan parantavat sivuston näkyvyyttä ja houkuttelevat sivustolle oikeaa kävijäkuntaa.

Käyttökokemuksella (UX) tarkoitetaan yleistä kokemusta, jonka käyttäjä saa verkkosivustolla vieraillessaan. Käyttökokemukseen vaikuttavat esimerkiksi sivuston käytettävyys, asettelut ja navigointi. Positiivinen käyttökokemus varmistaa, että sivustoa pidetään helppokäyttöisenä ja hyödyllisenä, mikä lisää kävijöiden tyytyväisyyttä ja sitoutumista.

Hakukoneoptimoinnin ja käyttäjäkokemuksen oikeaoppinen yhdistäminen luo verkkosivuston, joka sekä sijoittuu hyvin hakukoneissa että miellyttää käyttäjiä lisäten sivuston liikennettä ja parantaen käyttäjien sitoutumista.

Hakukoneoptimoinnin ja käyttökokemuksen suhde

Hakukoneoptimointia ja käyttökokemusta tulisi tarkastella yhdessä, sillä hakukoneoptimointi tarvitsee hyvää käyttökokemusta parantaakseen sitoutumisen mittareita, kuten poistumisastetta ja sivustolla vietettyä aikaa. Tämä osoittaa Googlelle, että sivusto tarjoaa käyttäjälle arvoa. Tämä puolestaan auttaa myös sivustoasi saavuttamaan hakukoneiden tulossivun katkelmia.

Lisäksi hyvä käyttökokemus lisää kävijän todennäköisyyttä palata sivustolle. Esimerkiksi useat vaatteita myyvät verkkokaupat tarjoavat samoja tuotemerkkejä samankaltaiseen hintaan, mutta käyttäjät suosivat yhtä sivua sen tarjoaman hyvän käyttökokemuksen vuoksi.

Käyttäjää ei kuitenkaan voi vakuuttaa ennen kuin hän löytää sivuston, joten sisältöä on tärkeää suunnitella SEO-näkökulmasta, jotta sivusto on hyvin näkyvillä hakutuloksissa.

Yhdessä Cuckoon kanssa sovitimme yhteen käyttäjien ja liiketoiminnan tarpeet ja toiveet luoden modernin, toimivan ja tyylikkään käyttöliittymän, joka ohjaa ostoprosessin eri vaiheissa olevia vierailijoita eteenpäin kohti konversiota.

Miten ottaa UX ja SEO huomioon verkkosivuston uudistuksessa tai optimoinnissa?

Yleisön tunteminen, riittävä taustatutkimus ja huolellinen suunnittelu ovat onnistuneen verkkosivuston rakentamisen peruspilareita. Voit luoda upeaa sisältöä, mutta jos se ei puhuttele potentiaalisia käyttäjiäsi oikeilla hakusanoilla oikeassa paikassa, he tuskin löytävät sivustoasi.

Avainsanatutkimus ja käyttäjien aikomukset

Lähde liikkeelle avainsanatutkimuksesta, jotta ymmärrät mitä hakutermejä kohderyhmät käyttävät ja hakujen taustalla olevan tarkoituksen. Luo sellaista sisältöä, jota käyttäjäsi hakevat, kun heillä on tietty tarve tai ongelma, jossa voit auttaa.

Sisällön laatu ja käyttäjäpolku

Mieti seuraavaksi, millainen sisältö vakuuttaa käyttäjäsi ja saa heidät luottamaan sinuun. Pohdi myös, miten he navigoivat sisältösi läpi. Tähän liittyvät usein referenssit, asiakaskokemukset, demot ja tarjoukset. Tee konvertoitumisesta käyttäjälle mahdollisimman helppoa – älä tee prosessista turhan raskasta tai vaadi käyttäjiltä suurta määrää tietoa, ellei se todella ole välttämätöntä. Vertaile nykyisiä hyvin performoivia hakutuloksia ja mieti, miten voit luoda käyttäjälle lisäarvoa. Asiakaspolut ovat monimutkaistuneet, joten luo houkuttelevaa sisältöä myös sivuston ulkopuolisiin kanaviin, kuten sosiaaliseen mediaan.

Sivuston arkkitehtuuri ja navigointi

Kun tiedät millaista sisältöä tarvitset, mieti sivuston arkkitehtuuria ja navigointia. Käytä sivustokarttaa sisällön asettelun suunnittelemiseen ja luontevan navigoinnin rakentamiseen. Suunnittele myös sisäisten linkkien rakenne, jotta käyttäjä voi navigoida helpommin ja hakukoneiden botit ymmärtävät eri sisältöjen väliset yhteydet.

Mobiiliystävällisyys ja sivunopeus

Verkkosivustojen on nykyään oltava responsiivisia ja täytettävä Googlen mobile-first-indeksointistandardit. Pidä lisäksi mielessäsi sivunopeus. Raskaat elementit, kuten videot ja laajamittainen tarpeeton koodi hidastavat sivustoa. Tämä vaikuttaa kielteisesti käyttäjien sitoutuneisuuteen ja sijoituksiin hakukoneissa.

Käyttäjälähtöinen suunnittelu

Suunnittele sivustoasi käyttäjälähtöisesti. Visuaalisesti houkutteleva ja helppokäyttöinen verkkosivusto päihittää aina sivuston, jossa käytettävyydestä ei ole pidetty huolta. Varmista, että sivustosi on helppokäyttöinen kaikille käyttäjille tämä hyödyttää sekä hakukonesijoituksia, että käyttökokemusta.

Googlen toinen perustaja Sergey Brin sanoi kerran, että käyttäjä ei ole koskaan väärässä. Toisin sanoen jos ihmisillä on ongelmia tuotteen tai palvelun käytössä, on käyttökokemussuunnittelijoiden tehtävä korjata asia. Käyttäjien syyttämisen sijaan suunnittelijoiden tulisi keskittyä tekemään palveluista helpompia, selkeämpiä ja intuitiivisempia. Käyttäjäpalautetta kannattaa siis kuunnella ja suunnittelua parantaa jatkuvasti, jotta se vastaisi yhä paremmin käyttäjien tarpeita.

Rakensimme Valiolle mobiilisovelluksen, joka tarjoaa ideoita ja inspiraatiota päivittäiseen ruoanlaittoon ja leivontaan yksilöllisillä reseptisuosituksilla, ottaen huomioon käyttäjän tarpeet ja ruokavalion.

Vaikutusten mittaaminen

Jos haluat mitata hakukoneoptimoinnin ja käyttökokemuksen parantamiseksi tehtyjen toimien vaikutusta, keskity suorituskyvyn mittareihin, joilla seurataan molempia osa-alueita. SEO:n osalta kannattaa seurata orgaanista liikennettä, hakukoneiden sijoituksia ja klikkausprosentteja. Käyttökokemuksen osalta kiinnitä huomiota mittareihin kuten poistumisaste, vierailun kesto ja sivujen määrä yhtä vierailua kohti. Google Analyticsin ja Search Consolen kaltaisten työkalujen avulla saat kattavat tiedot kaikista mittareista. Lisäksi heatmapit ja muut käyttäjien seurantatyökalut voivat tarjota hyödyllistä tietoa siitä, miten käyttäjät toimivat sivustollasi ja auttaa tunnistamaan alueet, joissa on parantamisen varaa. Analysoimalla näitä mittareita säännöllisesti voit arvioida strategiasi tehokkuutta ja tehdä dataan perustuvia päätöksiä sekä hakukonesijoitusten, että käyttökokemuksen parantamiseksi.

Käytännön vinkit ja parhaat käytännöt

  • Avainsanatutkimus: Tunnista tärkeät avainsanat ja sisällytä ne luontevasti sisältöösi.
  • Sisältösuunnitelma: Luo sisältöklustereita ja loogisia käyttäjäpolkuja.
  • Johdonmukainen kirjoittaminen: Pidä yllä johdonmukaista ja mukaansatempaavaa sävyä koko sivustollasi.
  • Helposti ymmärrettävä teksti: Kirjoita selkeästi ja ytimekkäästi.
  • Mobiiliystävällisyys: Varmista, että sivustosi on responsiivinen ja toimii hyvin mobiililaitteilla.
  • Sivuston nopeus ja Core Web Vitals -arvot: Optimoi latausajat ja varmista, että sivustosi täyttää keskeiset Core Web Vitals -arvot.
  • Intuitiivinen navigointi ja johdonmukainen rakenne: Varmista, että sivustosi on helppokäyttöinen ja rakenteeltaan selkeä.
  • Hakukoneystävälliset URL-osoitteet: Käytä sisältöä kuvaavia ja avainsanoja sisältäviä URL-osoitteita.
  • Murupolut: Ota murupolut käyttöön, jotta käyttäjät ja hakukoneet ymmärtävät sivustosi rakenteen.
  • Hakutoiminto: Hakutoiminnon lisääminen sivustolle auttaa käyttäjiä löytämään tarvittavan sisällön nopeasti.

Virheet, joita kannattaa välttää

  • Sisällön ylikuormittaminen avainsanoilla: Avainsanojen liiallinen käyttö voi vahingoittaa luettavuutta ja hakukonesijoituksia.
  • Mobiilikäyttäjien huomiotta jättäminen: Mobiilaitteille skaalautumaton asettelu karkottaa helposti merkittävän osan käyttäjistä pois.
  • Hitaat latausajat: Käyttäjät saattavat poistua sivustoltasi nopeasti, jos sen latautuminen kestää liian kauan.
  • Monimutkainen navigointi: Monimutkainen navigaatiorakenne voi turhauttaa käyttäjiä ja estää heitä perehtymään sivustoosi tarkemmin.
  • Käyttäjäpalautteen huomiotta jättäminen: Käyttäjäpalaute antaa usein arvokasta tietoa sivustosi alueista ja toiminnoista, jotka kaipaavat parannusta.

Lopuksi

Hakukoneoptimointi ja käyttäjäkokemus kulkevat käsi kädessä, kun tavoitteena on luoda onnistunut verkkosivusto. Huomioimalla molemmat voit varmistaa, että sivustosi sijoittuu hyvin hakutuloksissa ja tarjoaa miellyttävän käyttökokemuksen. Aloita tekemällä tutkimusta kohdeyleisöstäsi ja suunnittelemalla sisällöt ja sivuston rakenne tulosten mukaisesti. Mittaa toimenpiteidesi vaikutusta säännöllisesti asiaankuuluvien KPI-mittareiden ja työkalujen avulla.

Parantamalla sekä hakukoneoptimointia että käyttökokemusta olet jo hyvässä vauhdissa, sillä lisäät sivustosi liikennettä ja pidät kohderyhmäsi sitoutuneena.

Haku