Hyppää sisältöön

Viisi syytä valita WordPress mobiilisovellusten taustalle

WordPressin kyvyt verkkosivustojen julkaisujärjestelmänä tunnetaan hyvin. WordPressilla saa luotua näyttäviä sivustoja ketterästi ja tietomallin saa muokattua haluamakseen. Myös toiminnallisuuksien laajentaminen on helppoa. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että WordPress soveltuu erinomaisesti myös mobiilisovellusten taustajärjestelmäksi.

Jaakko Alajoki, 15.05.2023

On hyvä aloittaa pohtimalla, mihin mobiilisovellus tarvitsee taustajärjestelmää. Ei välttämättä mihinkään. Jos on rakentamassa vaikkapa seuraavaa Angry Birdsiä, ei taustajärjestelmällä välttämättä tee mitään. Jos sovelluksessa on sen sijaan päivittyvää tietoa – vaikkapa uutisia tai aukioloaikoja – tulee tämän tiedon tulla jostakin ja sen on oltava helposti päivitettävissä. Ilman hallintatyökaluja sisältömuutokset pitää tehdä suoraan sovellukseen, mikä tarkoittaa, että muutosta tulee pyytää kehittäjiltä. He tekevät muutokset ja testaavat sovellukset, jonka jälkeen uusi sovellus ladataan sovelluskauppohin. Tämän jälkeen Apple ja Google tarkistustiimit ottavat oman aikansa, että sovellus saadaan testattua ja hyväksyttyä. Sitten pitää vielä odotella, että käyttäjät päivittävät sovelluksen – jos edes päivittävät. Matkan aikana ehtii siis kiireettömämpikin muutos vanhentua. Tämä on syy sille, miksi päivitystä vaativat sisällöt ladataan yleensä jostakin ulkopuolisesta palvelusta.

Sovelluksen taustajärjestelmä koostuu tyypillisesti tietomallista, joka tallennetaan tietokantaan. Tiedon päivittämiseen tarvitaan myös joku käyttöliittymä, jolla sisältöä on helppo hallita. Käytännössä valtaosa maailman tietojärjestelmistä on tietokantoja, joiden päällä on jonkinlainen käyttöliittymä. Myös WordPress on tällainen työkalu.

WordPress soveltuu erityisen hyvin tähän käyttötarkoitukseen ainakin viidestä syystä:

    1. WordPress tarjoaa valmiit rajapinnat. Tieto sisällönhallintajärjestelmän ja mobiilisovelluksen välillä liikkuu aina jonkinlaisen rajapinnan avulla. Jos mobiilisovelluksen pitää listata uusimmat uutiset, se lähettää taustajärjestelmälle pyynnön sisällöstä. Taustajärjestelmä palauttaa uutiset konekielisessä muodossa ja sovellus muuttaa ne käyttäjälle esitettävään muotoon. WordPressin sisäänrakennettu REST-rajapinta toimii tässä oikein hyvin. Rajapinnasta löytyy suoraan WordPressin valmiit sisältötyypit, kuten sivut, kategoriat ja artikkelit. Rajapintaa on kuitenkin myös helppo laajentaa omiin tarpeisiin sopivaksi.
    2. Mobiilisovellusten sisältö muodostaa aina jonkinlaisen tietomallin. Sovelluksessa voi olla listattuna esimerkiksi toimipaikkoja, yhteyshenkilöitä, tuotteita tai vaikka palveluita. WordPressin arkkitehtuuri on rakennettu joustavan ja laajennettavan tietomallin varaan. Esimerkiksi toimipaikoille voitaisiin luoda oma sisältötyyppi, johon voidaan liittää erilaista tietoa, kuten vaikkapa sijainti ja osoite. Toimipaikkoihin voi myös liittää luokitteluita, kuten toimipaikassa saatavilla olevat palvelut. Näiden perusteella voidaan rakentaa suodattimia, joilla sisältöä voi rajata. WordPressin valmis pohja tietomallille mahdollistaa sen, ettei mitään erityistä tietokantasuunnittelua tarvitse tehdä, eli kehittäjä pääsee nopeasti toteutuksen pariin.
    3. WordPressin ylläpitokäyttöliittymä on monille tuttu verkkosivustojen ylläpidosta. Jos osaa ylläpitää verkkosivustoja WordPressillä, sujuu myös mobiilisovelluksen sisällönhallinta samoilla opeilla. Iso plussa on toi myös se, että ylläpitotyökalut ovat ylipäätään olemassa ja ne saa käyttöön ilman lisätyötä. Monissa toisilla teknologioilla toteutetuissa projekteissa ylläpitotoiminnot tulee toteuttaa itse, mihi voi upota yllättävän paljon aikaa.
    4. Usein mobiilisovelluksen rinnalla on myös verkkosivusto. Jos haluaa listata toimipaikat mobiilisovelluksessa, haluaa ne todennäköisesti listata myös verkkosivuilla. Yksi iso etu WordPressissä on se, että samalla järjestelmällä voi ylläpitää sekä verkkosivustoa, että mobiilisovellusta. Ja miksei samaa sisältöä voisi käyttää vaikkapa aulan infonäytölläkin? Rajapinnastahan sen saa.
    5. Monissa tilanteissa pelkkä tiedon esittäminen ei riitä. Sovelluksessa voi olla vaikkapa tilauslomake, jonka tiedot pitäisi välittää eteenpäin esimerkiksi tilausjärjestelmään. Matkalla pitäisi tarkistaa, että tiedot ovat oikein ja samalla lähettää analytiikkaan tieto, että tilaus on tehty. WordPressin toiminnallisuudet ovat laajennettavissa ja sopivat erinomaisesti tällaiseen kustomointiin. Toiminnallisuuksia voi laajentaa moniin erilaisiin tarpeisiin – samaan tapaan, kuin verkkosivustoillakin.

Suurin hyöty WordPressissa mobiilisovellusten taustajärjestelmänä onkin se, että todella paljon saa valmiina. Parhaimmillaan WordPress voi mahdollistaa hyvin nopean startin sovellusprojektille, sillä taustajärjestelmän kanssa painimiseen ei mene turhaa aikaa.

Esimerkiksi WordPressistä mobiilisovelluksen taustalla voi nostaa Golf Sarfvikin kenttäsovelluksen. Taustalla pyörii WordPress-asennus, mistä sovellukseen ladataan esimerkiksi aukioloajat, uutiset ja muuta tietoa. WordPress huolehtii myös push-viestien lähetyksestä.

Mikäli olet käynnistelemässä mobiilisovellusprojektia, kannattaa taustajärjestelmän vaihtoehdoksi harkita WordPressiä. Ota meihin yhteyttä, autamme mielellämme!

Haku