Hyppää sisältöön

WordCamp Europe 2024 -kooste

Euroopan suurin WordPress-tapahtuma, WordCamp Europe, järjestettiin tänä vuonna Torinossa. Tarjolla oli kolme päivää esityksiä WordPress-aiheista, yhteisön kokoontumista ja osallistumista WordPressin kehitykseen.

Teemu Suoranta, 20.06.2024

Lippuja tapahtumaan oli myyty 3000 eli skaala on noin kymmenkertainen Suomen WordCamppeihin verrattuna. Evermadelta tapahtumaan lähti Marco, Miikka, Mira ja Teemu. Tässä kooste tapahtumasta. Kuvaajana toimi Mira.

Torino, Italia

Tapahtumapaikkana toimi Fiatin vanha tehdas, joka on muutettu konfferenssikeskukseksi (Lingotto Conference and Exhibition Centre). Paikka oli lähellä keskustaa ja hyvien kulkuyhteyksien varrella. Vanha autotehdas tarjosi tilavat puitteet kolmelle esityskaistalle, sponsorialueelle, ruokailulle ja yhteisön kohtaamisiin.

Torino on kaunis vanha kaupunki, jonka kiertäminen jäi tapahtumapäivinä kuitenkin vähälle. Ohjelma alkoi yleensä yhdeksältä ja loppui viideltä, jonka jälkeen suunnattiin majoitukseen lyhyelle levolle siirtyen sitten iltarientoihin ja syömään. Kannattaa siis taktikoida WordCamp-reissun alkuun tai loppuun pari päivää aikaa kiertää kaupunkia.

Osallistuminen WordPressin tekemiseen

Tapahtuman ensimmäinen päivä oli perinteisesti Contributor Day, jossa esiteltiin eri kehitystiimit ja päästiin tekemään käytännön hommia näissä tiimeissä. Erilaisia tapoja osallistua WordPressin tekemiseen löytyy valtava määrä: tarvitaan mm. kehittäjiä, dokumentoijia, kääntäjiä, suunnittelijoita, saavutettavuusasiantuntijoita, yhteisön tapahtumajärjestäjiä ja valokuvaajia.

Itse toimin suomenkielisen WordPressin käännösvastaavana (General Translation Editor). Työskentely käännöksiä tekevässä Polyglots-tiimissä oli helppo valinta. Suomenkielisten tiimiläisteni kanssa käänsimme verkkokauppa-alusta WooCommercen tekstejä, sillä tämän lisäosan suomikäännös oli muita jäljessä. Päivän aikana käännös eteni noin 2500 merkkijonon verran eteenpäin.

Päivän lopuksi kunkin tiimin vetäjä kertoi, mitä oli saatu aikaan. Contributor Day on monelle tärkeä ensikosketus osallistumiseen. Miikka ja Mira tekivät päivän aikana ensimmäiset käännöksensä, jotka ovat jo osana WooCommercen virallista suomikäännöstä. Marco osallistui dokumentaatiotiimin toimintaan.

#Swag

Sponsoreilla oli paljon erilaista eksklusiivista swägiä (eli rompetta), jonka lisäksi WordCampin virallistakin tavaraa oli jaossa. Mukaan tarttui ainakin:

  • Neljä paria sukkia
  • Purkki hilloa (hunajaakin olisi ollut tarjolla)
  • Salipyyhe
  • Kaksi kangaskassia
  • T-paita
  • Tarroja
  • Stressilelu
  • Suklaata
  • Salmiakkia
  • Energiajuoma

Mistä WordCampissa puhuttiin?

Siobhan McKeown ja Dee Teal keskustelivat tavoista, joilla naisia saataisiin enemmän WordPress-yritysten johtoon.

WordCampin aiheet tasapainotetaan tarkasti niin, että kaikille löytyy jotakin eikä painopiste kallistu liikaa esimerkiksi kehittäjille suunnattuihin esityksiin. Puheita on parhaimmillaan kolmessa salissa samaan aikaan, joten kaikkea ei ehdi kuulla. Tallenteet suoratoistosta eri saleista löytyy WordPressin YouTube-kanavalta ja myöhemmin esityksittäin myös WordPress.tv-palvelusta.

Tässä omat huomioni esityksistä:

1. AI-pöhinän aallonharja on taitettu

Tekoäly oli yhä esillä, mutta sen suhteen ollaan kriittisempiä ja varovaisempia. WordCampissa puhuttiin  mm. tekoälytyökalujen rajoitteista ja riskeistä, jotka liittyvät tekoälyn tuottaman koodin vaikutuksista syntyvään lisenssiin. Matt Mullenweg visioi AI-apureiden siirtymisestä käyttöjärjestelmiin ja laitteisiin, jolloin WordPressin on tärkeää toimia yhdessä näiden apureiden kanssa.

2. WordPress ei mene headless-suuntaan

WordPress on joustava sisällönhallintajärjestelmä, jonka päälle on mahdollista rakentaa rajapintavetoisesti esimerkiksi sovelluksia tai headless-sivustoja. WordPress ei itse kuitenkaan ole menossa headless-toteutusten suuntaan ja tämän osoittaa viimeisimpänä kehityksenä Interactivity API, joka tuo standardin tavan tuoda interaktiivisuutta elementteihin (voimanlähteenä on kevyempi versio Reactista, Preact).

3. Gutenberg eli lohkoeditori on yhä prioriteetti

Lohkoeditori saa seuraavassa WordPressin versiossa 6.6 jälleen uusia ominaisuuksia ja kätettävyysparannuksia, mutta myös suorituskyky ja latausnopeus parantuvat koko ajan.

Teknologisessa kehityksessä muita mielenkiintoisia poimintoja olivat Playground (selaimessa pyörivä WordPress), HTML API (oma PHP-työkalu HTML:n käsittelyyn) ja Block Hooks (mahdollisuus esittää dynaamisesti lohkoja olemassaolevassa ja uudessa sisällössä).

Katsaus WordPressin tulevaisuuteen

Kolmas päivä päättyi Matt Mullenwegin esitykseen WordPressin tulevaisuudesta. Matt on WordPressin toinen alkuperäinen perustaja ja Automattic-yrityksen toimitusjohtaja (joiden tuotteita ovat mm. WordPress.com, WooCommerce ja Tumblr). Esitys on katsottavana kokonaisuudessaan YouTubessa.

Tärkein ohjenuora WordPressin kehityksessä kiteytyi seuraavasti:

Simple things should be easy and intuitive and complex things possible.

Muutamia nostoja lisäksi Mattin esityksestä:

  • Jos teet WordPressiä, käytä WordPressiä. Kehittäjien ja suunnittelijoiden pitäisi olla myös WordPressin käyttäjiä ja pysyä lähellä loppukäyttäjiä.
  • WordPressin markkinaosuus kasvaa jälleen ja kattaa nyt jo 43,3% verkosta.
  • Playgroundilla on potentiaalia saada suuria muutoksia aikaan. Sen avulla voisi olla mahdollista esimerkiksi testata päivitysten tai sivuston muutoksia ennen niiden suorittamista tai sivuston kopiointia esimerkiksi teknisen asiantuntijan tutkittavaksi. Teknologia on vasta alussa, joten kaikkia mahdollisuusksia ei osata vielä edes ajatella.
  • Lisäosille ja teemoille pitäisi tarjota samanlainen infrastruktuuri dokumentaatiota ja keskustelua varten (Slack) kuin WordPressillä.
  • “Speed build challenge” on uusi viihteellinen ilmiö, jossa haastetaan tapahtumissa tai YouTubessa rakentamaan Gutenbergillä aikaa tai kilpakumppania vastaan sivustoa tai sivua. (Q&A-osassa Matt myös haastettiin ottamaan tähän osaa).

Lopuksi

Kiitokset järjestäjille, vapaaehtoisille, puhujille ja sponsoreille. WordCamp Europe on ehdottomasti kokemisen arvoinen tapahtuma. WordPress-yhteisön koko ja monipuolisuus valkenee kunnolla vasta sitten, kun osallistuu WordCamppiin.

Introverttinä suomalaisena ei tarvitse välttämättä sosialisoida liikaa vieraiden ihmisten kanssa, sillä tapahtumasta löytyy myös aina joukko suomalaisia. Kannattaa osallistua myös epäviralliseen suomimiittiin, joka on kotimaisen yhteisömme perinne.

WordCamp Europe järjestetään ensi vuonna Baselissa, Sveitsissä. Nähdään siellä!

PS. Olimme WordCamp Europessa myös viime vuonna. Siirry tästä WCEU 2023 -yhteenvetomme.

Haku