Hyppää sisältöön

WordPress ei ole pelkkiä verkkosivustoja ja verkkokauppoja

WordPressin markkinaosuus verkkosivujen käytetyimpänä taustajärjestelmänä on kiistaton. Sen erikoisemmista käyttökohteista ja -tavoista puhutaan kuitenkin harmillisen vähän, vaikka WordPress soveltuu moneen – sellaisiinkin tarkoituksiin, joihin sitä ei ehkä tulisi harkittua ensimmäisenä vaihtoehtona.

Timi Wahalahti, 07.11.2024

Osa WordPressin hienoutta on sen monipuolisuus ja laajennettavuus. Tämä näkyykin paljon aivan perinteisissäkin projekteissa, joissa WordPressin päällä saatetaan pyöritetään raskaitakin integraatioita tai suuria sivustokokonaisuuksia. Myös WooCommerce-verkkokaupoissa on tyypillistä rakentaa yhteyksiä PIM tuotetieto- sekä laskutusjärjestelmiin ja mahdollistaa asiakkaille tuotteiden räätälöinti eri vaihtoehtojen avulla.

Monipuolisuus ja laajennettavuus mahdollistavat kuitenkin myös paljon muutakin. Näistä mahdollisuuksista ja toteutuksista puhutaan vähän, vaikkakin Perttu Tolvanen on kirjoittanut toisinaan aiheesta Vierityspalkkiin.

Mitä muuta sillä WordPressillä voi sitten tehdä? Erityisen hyvin WordPress sopii erilaisten verkkopalveluiden, kevyiden asiointijärjestelmien ja sovellusten taustajärjestelmäksi. Monipuolisemmat verkkolehdet, jäsenportaalit, extra- ja intranetit sekä maksujen, kuten lahjoitusten kerääminen, luonnistuvat nekin WordPressillä, kunhan tekijä on ammattilainen ja tietää mitä on tekemässä.

WordPressin tietorakenne on kevyt ja tarkoitettu helposti laajennettavaksi. Samalla ydin tarjoaa paljon valmiita ominaisuuksia, kuten helppokäyttöisen hallintapaneelin, käyttäjähallinnan, kirjautumiseen tarvitut toiminnallisuudet sekä taustalla kehittäjille apuja tiedon käsittelyyn. Mielestäni tämä onkin yksi niistä syistä, miksi WordPress on niin loistava järjestelmä moneen tarkoitukseen. Toimittajan aikaa ja asiakkaan rahaa ei pala siihen, kun ns. tukevia perustoimintoja lähdetään rakentamaan nollasta tai raakileiden pohjalta.

Meillä Evermadella WordPressiä on käytetty muun muassa seuraaviin tarkoituksiin verkkosivustojen ja verkkokauppojen lisäksi: 

  • React Native -mobiilisovelluksia joiden tietolähteenä WordPress toimii, kuten Valio ja Golf Sarfvik
  • PWA-mobiilisovelluksia, kuten M Room ja Memoria
  • Mobiilisovellus, jossa ylläpitäjä voi luoda sekä ajastaa käyttäjille lähetettäviä push-ilmoituksia suoraan WordPressin hallintapaneelista
  • Usein mediassakin mainittu Defi.fi karttapalvelu, joka listaa julkisesti saatavilla olevat defibrillaattorit kartalla. Palvelu mahdollistaa laitteiden omistajien omatoimisen tietojen päivittämisen ja varmistaa automaattisesti säännöllisin väliajoin laitteiston olevan edelleen julkisesti saatavilla.
  • Lukuisia muita karttapohjaisia palveluita, jotka sisältävät toimintoja mm. reititykseen, palveluntuottajien omatoimiseen tietojen päivittämiseen sekä käyttäjän paikannuksen perusteella lähimpänä olevien palveluiden esittämiseen
  • Asiointipalvelu,  jonka kautta ylläpitäjät pystyvät lähettämään suoraan hallintapaneelista tekstiviestejä, paperikirjeitä ja sähköposteja tietyille käyttäjäsegmenteille
  • Näköislehtitoteutuksia yhdistettynä lehden uudistettuun verkkoversioon, jotta luku- ja käyttökokemus olisi mahdollisimman saumaton ja laadukas
  • Lukuisia erilaisia intra- ja extranet toteutuksia
  • Erilaisia lipunmyyntitoimintoja ja yksinkertaisia varauspalveluita kuten Tykkimäki ja Flamingo Spa

Suomessa rakkaat kilpailijamme ovat käyttäneet WordPressiä esimerkiksi taksien tilaus- ja työnhallintasovelluksen sekä infonäyttöjen taustajärjestelmänä. Maailmalla WordPress on valjastettu muun muassa TechCrunch -verkkomedian toimitusjärjestelmäksi.

WordPressillä ei tietenkään kannata tehdä aivan kaikkea, vaikka edellä mainitut käyttötapaukset ovatkin monenkirjavia. Jos markkinoilta löytyy tarpeisiin sopiva valmis tuote, kannattaa pääsääntöisesti käyttää sitä. Miksi? Saat laajemman asiakaskunnan mukanaan tuomat edut kuten erikoistuneen tuotekehitystiimin, tuen ja aktiivisen kehityksen. Tällöin kannattaa kuitenkin valita tuote, joka ei pyri valloittamaan maailmaa, vaan tekee oman osansa mahdollisimman hyvin.

Jos valmista tuotetta ei kuitenkaan löydy tai järjestelmä ei tarjoa tarpeeksi räätälöintimahdollisuuksia toiminnallisuuksiin tai brändäystarpeisiin, kannattaa WordPressiä ehdottomasti harkita yhtenä mahdollisena taustajärjestelmänä. Sen päälle on helppo lähteä rakentamaan omaa.

WordPressin vahvuus on erityisesti se, että sisältöjä on helppo ja joustava päivittää oikeastaan missä tahansa käyttökohteessa. WordPress onkin juoksevilta kuluiltaan halvempi ja monipuolisempi avoimen lähdekoodin vaihtoehdoille esimerkiksi Contentfulille.

Onko teillä käynnistymässä projekti, joka ei ole aivan tavallinen verkkosivusto? Onko haaveissa mobiilisovelluksen kehittäminen tai uudistaminen? Ota meihin yhteyttä, ja selvitetään miten WordPress voisi sopia tarpeisiinne!

Haku